Blackjack: Tvrda 16 vs. krupijeova 10

OBAVEŠTENJE: Ovo je prvi članak u serijalu koji se bavi posebnim Blackjack rukama. Ovi članci su namenjeni manje veštim i naprednim igračima. Sistem brojanja koji se koristi u ovom serijalu je Hi-Opt 1 (The Highly Optimum Count Strategies), ukoliko drugačije nije naznačeno (3, 4, 5, 6 imaju vrednost + 1; 10, J, Q, K imaju vrednost -1; as, 2, 7, 8, 9 imaju vrednost 0/neutral).

Tvrda 16 VS krupijeova 10 

Ovaj loši momak je prva ili druga ruka u kategoriji najgorih u igri Blackjack, u zavisnosti od toga da li krupije potražuje dodatnu kartu (hit) na „Meku” 17 ili ne. Da šteta bude veća - ova ruka je poprilično česta. 

Dobićete dve karte u vrednosti 16 VS krupije 10 - svako 54 ruke, ne računajući one situacije kada krupije ima Blackjack. Ovo je ruka koja je sagradila Las Vegas. Ukoliko biste se držali Osnovne strategije i uspeli da izbegnete ovu ruku u svakoj situaciji, prednost kuće bi se preokrenula u vašu korist. Ipak, ovo možete samo da sanjate! 

Da bismo započeli analizu ove ruke, hajde da se prvo pozabavimo posebnim slučajem - parom osmica VS krupijeova 10. Prikazali smo krive: dodatna karta (hit), ostajanje na istim kartama (stand) i razdvajanje ruke (split) VS brojanje karata/running count (Hi-Opt 1) sa jednim preostalim špilom (tačno 52 karte). 

Da pojednostavimo: pretpostavimo da je uduplavanje uloga nakon razdvajanja dozvoljeno, što je sada standard u Las Vegasu. 

Najpre obratite pažnju na činjenicu da kako zbir raste, očekivani povrat se smanjuje za svaki vaš potez (osim Predaje). Ukoliko je zbir/račun +4 ili viši, Predaja je najbolja opcija, ako je dozvoljena. 

Zatim, jasno je da je razdvajanje osmica mnogo bolja opcija nego potraživanje dodatne karte (hit) ili ostajanje na istom broju karata (stand), sa ravnomernom promenom vrednosti pri brojanju. Proračun očekivanog povrata (EV na grafikonu) na razdvajanje para je zasnovan samo na prvobitnoj opkladi. Na primer, pretpostavimo da ste sretali sa ovom situacijom 100 puta: 

  • Nema opcije Predaja
  • Uduplavanje nakon razdvajanja je dozvoljeno
  • Brojanje/zbir = -1 (o/neutral pre deljenja)
  • Početni raspoloživi iznos 1.000 $
  • Stalna opklada 10 $

Ovo bi bio vaš očekivani konačan bilans nakon 100 ruku: 

STAND/niste potraživali dodatnu kartu 481,71 $(1.000,00 $- 518.29 $)

HIT/potraživali ste dodatnu kartu 488,25 $ (1.000,00 $ - 511,76 $)

SPLIT/razdajanje ruke 551,84 $ (1.000,00 $- 448,16 $ [ne 2x448,16])

Jasno je da je najbolja dugoročna odluka razdvajanje osmice VS krupijeova 10. Ukoliko biste pratili/povukli pojas krive na stvarnim povratima, uočili biste veću promenljivost (širi opseg) kada razdvojite. Iz tog razloga, pojavio bi se Blackjack ekspert koji bi tvrdio da je bolje ne razdvajati osmice VS 10. Slažem se sa Wizardom kada kaže: „Izbegavajte loše savete”. Da, nije dobro kada krupije izloži dodatnu 10 i vi izgubite obe ruke, ali to se dešava samo u 31% slučajeva (čini se kao da je taj procenat 90).

Evo ispravnih poteza sa parom osmica VS krupijeova 10 ukoliko je Predaja dozvoljena: 

Evo ispravnog poteza sa parom osmica VS krupijeova 10 ukoliko Predaja nije dozvoljena: 

Pošto ćemo razdvojiti (ili se predati) na 8+8 VS 10, nećemo razmatrati verziju u kojoj potražujemo dodatnu kartu/ostajemo na istim kartama (hit/stand) na „Tvrdu” 16 VS krupijeova 10. Prikazna je kriva očekivanog povrata (EV) za kombinovane verovatnoće, uključujući 10+6 VS 10 i 9+7 VS 10. 

Ukoliko je Predaja dozvoljena, na „Tvrdu” 16 VS 10 bi trebalo da potražimo dodatnu kartu (hit) na negativan zbir do -2, ili odabrati opciju Predaja ukoliko je zbir -1 ili viši. Bilo kako bilo, igra koja dozvoljava Predaju je pre izuzetak nego pravilo, te ćete najverovatnije morati da se odlučite između dodatne karte ili da ostanete na istim kartama (hit/stand). Prema Osnovnoj strategiji, sa neutralnim špilom dobra odluka je potražiti dodatnu kartu (hit). Kako u špilu raste broj karata vrednosti 10, dolazi do prelomnog trenutka kada je bolje ne potraživati dodatnu kartu. Kao što se vidi na grafikonu, prekretnica za „Tvrdu” 16 VS 10 je na +2.

Evo ispravnih poteza sa „Tvrdom” 16 VS krupijeova 10 ukoliko je Predaja dozvoljena:

Evo ispravnih poteza sa „Tvrdom” 16 VS krupijeova 10 ukoliko Predaja nije dozvoljena:

Ovde bismo mogli da završimo. Ali za one koji žele da još malo smanje prednost kuće, ovo je ruka gde Composition Dependent Strategy* nije teško zapamtiti: 

Grafikon iznad prikazuje kombinovani rezultat dve verzije 10+6 VS 10 i 9+7 VS 10, zasnovan na učestalosti njihovog pojavljivanja. Kako se ispostavlja, kod 10+6 VS 10 je mnogo bolje potražiti dodatnu kartu (hit) nego kod 9+7 VS 10. Za one koji žele da se oprobaju u Composition Dependent Strategy*, evo ispravnih poteza u igri kada Predaja nije dozvoljena: 

Kad je špil neutralan (0), pre deljenja, onda bi zbir za obe ove verzije bio -1 i onda bi najbolji potez bio potražiti dodatnu kartu (HIT) kao u Osnovnoj strategiji. Razlika je u tome da pri 9+7 VS 10 dolazi do prekretnice, kada je bolje ne potraživati tu dodatnu kartu (STAND) od onog trenutka kada zbir postane pozitivan, ali za 10+6 VS 10 najbolja opcija ostaje HIT/dodatna karta dok je zbir +3 ili viši. 

Još jedno zapažanje. Većina Blackjack igrača shvata da je 16 VS 10 tesnac. Mit je da tu birate između dve loše opcije. Ili uvek potražite dodatnu kartu (HIT) ili nikada nemojte (STAND), a ne kako-kad. Jasno mi je da će iskusni igrači odbaciti ovo kao besmislicu. Kada vas optuže da se ne držite jednog ili drugog, nemojte se uzbuđivati. Nasmejte se i recite: „Neka oni samo pričaju.”

Zabavite se, budite velikodušni i neka na vašem grafikonu krive idu samo u pozitivnom smeru! 

*Composition Dependent Strategy je termin koji se koristi da bi se opisala Blackjack strategija pri kojoj igrač koristi ne samo zbir karata u ruci, nego i njihovi strukturu/sastav ruke

Nazad na članak

Aktivnosti LCB-a u poslednjih 24 sata:

Pridružite nam se danas i budite nagrađeni!

Dobićete trenutni pristup našem forumu i datoteci kazina, najnovijim vestima iz industrije, ekskluzivnim bonusima, turnirima i takmičenjima sa novčanim nagradama svakog meseca.

Unesite svoje ime

Unesite vašu imejl adresu

Pridružite se preko svog naloga za društvene mreže

Pretraga

Rezultati pretrage

Izaberite jezik

engleski engleski srpski srpski

Ne prikazuj ponovo.

Podelite na Fejsbuku

Podelite na Tviteru

Podelite