Blackjack: Tvrda 16 vs. krupijeova 9

Ovo je još jedna ruka sa kojom ne želite da se susrećete suviše često, ali radi se o jednoj od najvažnijih „Slavnih 18” ruku koje zavise od brojanja. Pre nego što analiziramo ovu ruku, daću vam belešku o analizama koje smo koristili u ovom člancima. 

Zahvaljujući efektu podeljenih karata (Effect of Removal), proračuni verovatnoće u Blackjack-u se neznatno razlikuju u zavisnosti od broja preostalih karata u kutiji. Efekat podele bilo koje karte je mnogo značajniji u igri sa jednim špilom, nego u situaciji kada preostane 6 špilova u kutiji. Zato se tabele Osnovne strategije sa jednim, dva i više špilova neznatno razlikuju. 

Za većinu ruku, približni rezultati su obično procenjeni standardizovanjem Running Count-a (brojanje podeljenih karata) na jedan špil i igrom sa True Count (brojanje karata u kutiji) indeksom. Zato u ovom serijalu obično koristimo matematičku verovatnoću za tačno 52 karte (pre nego što se ruka podeli). U teoriji, Running Count sa jednim špilom ima vrednost True Count-a. Postoji neke nepravilnosti pri primeni True Count-a u pojedinim fazama igre, ali to ćemo ostaviti za neki drugi put. 

Da bismo započeli analizu, hajde da prvo razmotrimo posebne slučajeve para osmica VS krupijeova 9. Da bi bilo što jednostavnije, pretpostavićemo da krupije potražuje dodatnu kartu (hit) na Meku 17 i da je uduplavanje nakon razdvajanja dozvoljeno, što je danas de facto standard u Las Vegasu. Date su krive očekivanog povrata (EV) za radzvajanje (split), dodatnu kartu (hit), bez dodatne karte (stand) i Predaju (surrender) (-50% po definiciji). 

Pair_of_8_s_vs_Dealer_9

Iako će razdvajanje osmica povećati volatilnost, radi dobiti na duže staze treba da ih razdvojite. Krupije nema uvek neotkrivenu kartu, to se samo tako čini. 

Sada možemo matematički da razmotrimo verovatnoću za drugu verziju Tvrdu 16 ruke i isključimo par osmica jer ćemo ih razdvojiti. U većini slučajeva, vaša Tvrda 16 će biti 10+6 ili 9+7. Kombinujući te dve mogućnosti, dobijamo sledeće krive očekivanog povrata (EV), koje izgledaju malo drugačije. 

Hard_16_vs_Dealer_9

Prva stvar u vezi sa brojanjem je da HIT i STAND opcije postaju gubitničke kako zbir raste. Na žalost, ovo se dešava verovatno zbog viših opklada koje su u opticaju usled rasta zbira. Ukoliko je zbir karata +2 ili viši, idite na opciju Predaja, ako je dozvoljena. Predaja obično nije dozvoljena, zato bi trebalo da nastavite sa dodatnom kartom (hit), osim ako zbir špila nije +7 ili viši kada se igrač odlučuje za STAND potez. Evo istih podataka u tabelarnom obliku: 

PREDAJA: Nije dozvoljena

Surrender_Not_Allowed_-_16_vs_Dealer_9

PREDAJA: Dozvoljena

Dakle suština je u tome da je Tvrda 16 VS krupijeova 9 mnogo jača pri potezu HIT nego Tvrda 16 VS krupijeova 10 (preokreće se na +2) ili krupijeov as (prekoreće se na +4). Da odemo korak dalje, pri Tvrdoj 16 VS krupijeova 7 ili 8 odličan potez je HIT, jer špil nikada neće biti dovoljno pogodan za STAND opciju sa svakom od njih. Iz tog razloga, nećemo pisati poseban članak posvećen 16 VS krupijeova 7 ili 8, nego ćemo ih ovde razmotriti i prikazati prekretnice (indekse) za sve Tvrde 16 ruke, radi poređenja.

Flips from HIT to

 
Player Dealer STAND(Index) Reference
3-card 16 10 0  Article 2
2-card 16 10 +2 Article 1
2-card 16 Ace +4 Article 3
2-card 16 9 +7 Article 4
2-card 16 8 +12  
2-card 16 7 +13  

U tu namenu i svrhu, uvek bi trebalo da ruka pri potezu HIT bude Tvrda 16 VS krupijeova 7 ili 8. Zbog toga nijedna od ovih ruku nije uvršćena u Šlezingerovih „Slavnih 18” (Schlesinger’s “Illustrious 18”) najvažnijih ruku za brojače karata. 

Zabavite se, budite velikodušni i neka na vašem grafikonu krive idu samo u pozitivnom smeru! 

Prethodni članak: Tvrda 16 VS krupijeov as

Sledeći članak: Tvrda 15 VS krupije 10

Nazad na članak

Aktivnosti LCB-a u poslednjih 24 sata:

Pridružite nam se danas i budite nagrađeni!

Dobićete trenutni pristup našem forumu i datoteci kazina, najnovijim vestima iz industrije, ekskluzivnim bonusima, turnirima i takmičenjima sa novčanim nagradama svakog meseca.

Unesite svoje ime

Unesite vašu imejl adresu

Pridružite se preko svog naloga za društvene mreže

Pretraga

Rezultati pretrage

Izaberite jezik

engleski engleski srpski srpski

Ne prikazuj ponovo.

Podelite na Fejsbuku

Podelite na Tviteru

Podelite