Blackjack: Tvrda 16 vs. krupijeov as

Ukoliko pitate dobrog Blackjack igrača:„Koja je najgora ruka u igri?” sigurno će reći Tvrda 16 VS krupije 10. Profesionalac će reći da je to trik pitanje. 16 VS 10 i 16 Vs As su, u stvari, dve najgore ruke u Blackjack-u. Koja je na kom mestu, zavisi od toga da li krupije potražuje dodatnu kartu na Meku 17, ili ne. Evo očekivanog povrata (EV) (za potez Hit) za prvu ruku nakon mešanja karata, sa pretpostavkom da je krupije virio i da nema Blackjack:

  Dealer Hits Soft 17
 
Dealer Stands on Soft 17
 
  16 vs 10 16 vs Ace 16 vs 10 16 vs Ace
Single Deck -50.8% -52.7% -50.8% -50.6%
Double Deck -52.4% -53.5% -52.4% -51.2%
8-Deck Shoe -53.6% -54.0% -53.6% -51.6%

Iznad smo prikazali očekivani povrat samo pri potezu Hit, jer su očekivani povrati pri potezu Stand čak i gori u svakom slučaju. Ukoliko krupije potraži dodatnu kartu (hit) na Meku 17, onda je 16 VS as nagora ruka u igri. U Las Vegasu danas Tvrda 17 je norma. Ali što se mene tiče ovo je najgora ruka u Blackjack-u. 

Najpre ćemo razmotriti Osiguranje i njegovu učinkovitost u rukama iste vrednosti sa različitim kartama, i istražiti par osmica kao poseban slučaj. Ali pre nego što zađemo u analizu, potrebno je da naglasimo da kroz ovaj serijal tekstova o pojedinim rukama u Blackjack-u, koristimo Hi-Opt 1 za brojanje karata (3, 4, 5, 6 imaju vrednost + 1; 10, J, Q, K imaju vrednost -1; as, 2, 7, 8, 9 imaju vrednost 0/neutral).

Osiguranje 

Osnovna strategija uči igrače da pređu na Osiguranje bez obzira na ruku, a to podrazumeva da se ne prihvata dobitak u vrednosti opklade (even money) sa Blackjack-om. Matematika je jasna i zasniva se na broju karata u vrednosti 10 koje su preostale u špilu u poređenju sa situacijom kad takvih karata nema. Ukoliko je odnos karata koje nemaju vrednost deset, a onih sa tom vrednošću manji od 2,0, onda je Osiguranje dobar potez jer isplaćuje 2:1. 

Sa celim duplim špilom, postoji 32 karte vrednosti 10 i 72 koje nemaju tu vrednost. Ako krupije ima asa, onda je odnos od 71:32 ili preko 2,0, tako da je Osiguranje poprilično loša opklada. Ironično je što se mnogi odlučuju za Osiguranje sa 10+10, vodeći se mišlju da imaju „vrapca u ruci”, ali ova ruka pri Osiguranju čini odnos još gorim, jer je mala mogućnost da krupije ima 10 ispod asa.

Za brojače karata sa Hi-Opt 1, u špilu ima dovoljno karata sa vrednošću 10 da se uzme Osiguranje ukoliko je istinski zbir +2,5 ili viši. Tu je se javlja i jedna mala anomalija - u 10+6, 9+7 i 8+8 svi imaju istu vrednost pri brojanju (0), ali imaju neznatno drugačije indikatore u svrhu Osiguranja. Procenat mogućnosti vaše ruke Tvrda 16, 10+6 će biti 74%, tako da je ona pobednička prema matematičkim proračunima. Ali, ako vašu ruku čine 9 i 7, ili 8 i 8, neznatno je veća mogućnost da krupije ima Blackjack, te je indeks Osiguranja u stvari malo niži. 

Pretpostavimo da krupije nema Blackjack i mi nastavljamo igru, najpre ćemo razmotriti poseban slučaj 8+8 VS as jer se on igra drugačije nego ostale verzije.

Par osmica

Prikazana je kriva očekivanog dobitka (EV) za par osmica VS as u igri sa jednim špilom. 

8+8_vs_dealer_ace

Sa parom osmica VS as, nikada ne pribegavajte Predaji, jer uvek postoji bolja opcija nego - 50%, bez obzira na brojanje karata. U većini slučajeva bi trebalo da razdvojite osmice. Iako je očekivani dobitak pri razdvajanju negativan, izgubićete manje na duže staze, i to je definitivno ispravan potez uprkos povećanju volatilnosti. Ako ništa, osetićete se komfornije ako razdvojite osmice VS krupijeov as, u poređenju sa njegovom/njenom 10, znajući da on/ona nema neotrkivenu 10.

Kako u špilu raste broj karata vrednosti 10, povrat pri razdvajanju se uvećava. Ovo je suprotno od onoga što smo videli kod radzvajanja osmica VS krupije 10. 

Jedina situacija kad ne bi trebalo da razdvajate osmice VS krupijeov as je pri računu - 3 ili nižem, kada je dodatna karta (hit) bolja opcija. 

8+8_vs_dealer_ace_table

Tvrda 16 (10+6 i 9+7)

Za sledeće poteze, pod pretpostavkom da krupije nema Blackjack i ako uzmemo u obzir EV krive, u igri sa više špilova sa 52 preostale karte, Running Count* postaje sinonim True Count**. Ove krive očekivanog povrata isključuju 8+8 VS as verziju.

16_vs_dealer_ace

Predaja je dozvoljena 

Kriva očekivanog povrata (EV) za Predaju je -50%, te ukoliko imate dovoljno sreće da igrate za stolom gde je Predaja dozvoljena, onda će vaš najčešći potez biti Predaja pri Tvrdoj 16 VS as, osim ukoliko je zbir - 3 ili manji - u tom slučaju se odlučite za dodatnu kartu (hit).

16_vs_dealer_ace_table

Hit/Stand

Većina kazina ne nudi opciju Predaja, te ćete većinu vremena biti suočeni sa hit ili stand odlukama. Krupije retko kada završi sa zbirom preko 21 (bust), sa otkrivenim asom, tako da nije iznenađenje što krive očekivanog povrata pokazuju da je poprilično dobra odluka hit u neutralnom (0) špilu. Mogućnost da dobijete je 6,27% ukoliko ostanete na istim kartama (stand), umesto da potražite dodatnu (hit). Kako broj karata vrednosti 10 raste, dešavaju se dve stvari: 

  1. Hit kriva brzo pada jer će vaša ruka češće prelaziti zbir 21
  2. U isto vreme, stand kriva se brzo diže jer će krupijeova ruka češće prelaziti zbir 21. Samo neotkrivena 7, 8 ili 9 daju krupijeu pat ruku. Špil sa mnogo karata vrednosti 10 ne uvećava šanse za pat ruku, jer znamo da on/ona nema karte vrednosti ispod 10, tako da to samo uvećeva njegovu/njenu šansu da i njemu/njoj vrednost ruke pređe 21 (bust). 

Imajući obe ove činjenice na umu, prednost hit poteza brzo nestaje, kako sabiranjem karata u špilu dobijamo veći broj . Na zbiru +3 situacija je tesna. Na zbiru +4 ili višem najbolji je potez stand i nadati se da će ruka krupije preći 21 (bust).

16_vs_dealer_ace_table_2

Ovde je suština da je Tvrda 16 VS krupijeov as krajnje loša ruka, bez obzira kako na nju gledate. Ako ništa sad znate kako da smanjite gubitke na duže staze kad se suočite sa ovim zlim momkom. 

Zabavite se, budite velikodušni i neka na vašem grafikonu krive idu samo u pozitivnom smeru! 

Prethodni članak: Ruka od 3 karte 16 VS 10

Sledeći članak: Tvrda 16 VS krupije 9

*Running Count je brojanje karata tokom igre posebnim sistemom, koje igrač primenjuje da bi odredio True Count.

**True Count je Runnin Count prilagođen preostalim špilovima, koji, dakle, nisu podeljeni i nalaze se još uvek u kutiji sa kartama (shoe).

Nazad na članak

Aktivnosti LCB-a u poslednjih 24 sata:

Pridružite nam se danas i budite nagrađeni!

Dobićete trenutni pristup našem forumu i datoteci kazina, najnovijim vestima iz industrije, ekskluzivnim bonusima, turnirima i takmičenjima sa novčanim nagradama svakog meseca.

Unesite svoje ime

Unesite vašu imejl adresu

Pridružite se preko svog naloga za društvene mreže

Pretraga

Rezultati pretrage

Izaberite jezik

engleski engleski srpski srpski

Ne prikazuj ponovo.

Podelite na Fejsbuku

Podelite na Tviteru

Podelite