Detaljan vodič za bitkoin novčanike

Kriptovalute su česta tema razgovora među igračima onlajn kazina, a bitkoin prednjači kao najbolji primer ove tehnološke inovacije. Ova valuta funkcioniše kao niz digitalnih kodova, te nema svoj materijalni oblik, iako je bilo pokušaja da se dizajnira novčić od jednog bitkoina (BTC). 

Zasnovan je na potpuno jedinstvenom sistemu, koji se zove blockchain - digitalni registar u kojem se pohranjuju podaci svih bitkoin transakcija, prema tome i promene vlasništva i transakcije, s jedne pojedinačne adrese na drugu. Blockchain ima revolucionarne funkcije: potpuno je decentralizovan, pruža mogućnost rudarenja, a protokol visoke enkripcije garantuje sigurnost.

Skladište je poslednja stanica u procesu bitkoin transakcije

Da bi pronašao savršeno rešenje za skladištenje, korisnik mora da bude upoznat sa njegovim karakteristikama i mehanizmom, kao i o raznim formatima. Ova bitkoin skladišta i rešenja za transakcije se zovu novčanici (engl. wallets) - skup adresa i privatnih ključeva korisnika. Ta skladišta sadrže javni i privatni ključ, koji moraju savršeno da se uklope da bi korisnici mogli da izvrše transakcije. Javni ključ je niz kodova koji vlasnici novčanika dele sa drugima za potrebe transakcija, u formi naloga ili adrese. S druge strane, privatni ključ omogućava vlasniku da pristupi sadržajima svog bitkoin novčanika i poveća iznos dozvoljavajući transakcije.

Da bi proces bio uspešan, ove usluge se oslanjaju na nekoliko karakteristika: kompatibilnost platforme, pristupačnost, naknade, plaćanja, i iznad svega, sigurnost. Format novčanika, o kojem ćemo nešto detaljnije reći u nastavku teksta, se odnosi na prve dve karakteristike, dok naknade i plaćanja zavise od provajdera kojeg ste izabrali. Potencijalni vlasnici novčanika mogu da odaberu plaćanje unapred i jednokratnu naknadu, dok drugi mogu da odaberu plaćanje u manjim iznosima. Dok svi novčanici imaju za cilj da dosegnu najviši nivo sigurnosti, neki to rade bolje zahvaljujući svojoj strukturi.

Market digitalne tehnologije dozvoljava vlasnicima da odaberu između „vruće” i „hladne” opcije pohranjivanja. Glavna razlika između ove dve vrste novčanika je onlajn ili oflajn status novčanika, odnosno njegove konekcije sa internetom. 

„Vruća'' konekcija bitkoin novčanika sa internetom praktično pohranjuje vašu teško zarađenu kriptovalutu na virtuelnom prostoru poznatom kao cloud - ovi serveri pripadaju provajderu usluga novčanika. 

„Hladno” skladište zahteva jednu kupovinu/nabavku softvera ili hardvera koji nije povezan sa internetom - igrači samo treba da unesu svoju pravu adresu i mogu da izvrše transfer bitkoina na nju.

Format i usluge koje smo pomenuli najbolje ćemo sagledati ako prikažemo i opišemo svaki novčanik. 

Tako zainteresovani igrači mogu steći bolji uvid u to šta svaki pruža, i na kraju odlučiti koja verzija i čije usluge odgovaraju vašim zahtevima za pohranjivanje bitkoina. Napadi i hakovanja su danas česti, kao i bilo koje druge onlajn aktivnosti. Sigurnost je osnovna briga vlasnika kripto-kapitala. U jednom članku o kriptovaluti je rečeno: „Sajber-kriminalci će prevrnuti svaki kamen u svojoj nameri da nelegalno dođu do bitkoina“ i za svoj cilj iskoristiti malver (eng. Malware - malicious software) namenjen tome. Zato korisnici moraju da izvrše temeljna istraživanja pre nego što donesu konačnu odluku.

U nastavku teksta prikazali smo sve verzije bitkoin novčanika, i „vruće” i „hladne”, sa svim njihovim odlikama i osobinama.

Onlajn/Veb-novčanici

Važno je da naglasimo da je ovakav veb-novčanik najmanje pouzdan. Ovi novčanici su praktično onlajn usluge dostupne sa vašeg pretraživača, direktno iz vašeg programa. Korisnik treba da otvori nalog na određenoj platformi i tako pristupi svojim kripto-sredstvima.

To znači da je bitkoin pohranjen na uslužnom serveru. Privatni ključ koji se koristi nije napravljen za svakog ponaosob, što znači da postoji velika mogućnost njegove zloupotrebe. Pojedinci pokušavaju da sarađuju sa bankama, preko onlajn platnih procesa ili nekih drugih usluga za transakcije dekretnih valuta u želji da verufikuju korisnike (engl. know-your-customer (KYC) verification) - ovo se smatra unapređenjem borbe protiv pranja novca. 

Ove platforme onlajn novčanika često pružaju menjačke usluge, kao što je slučaj sa Coinbase, Circle i mnogim drugim. Vlasnici mogu da dobiju dobru i pouzdanu uslugu, sigurnost i mogućnost da trguju svojim valutama - sve na jednom mestu. 

Ukratko: onlajn novčanik nudi udobnost i lak pristup na štetu sigurnosti.

Softverski novčanici

Ovaj bitkoin novčanik je aplikacija koja se preuzima, treba je instalirati i pohraniti direktno na uređaj - PC, laptop, mobilni telefon ili tablet. To znači da će vlasnici imati aplikaciju na hard disku svog kompjutera, zajedno sa valutom i privatnim ključevima. Ovo je samo pola onog što oni pružaju i pola sigurnosti, jer softverski program i dalje ostaje delimično onlajn, ranjiv i otvoren za sajber napade, koji se redovno dešavaju. Zbog specifične prirode ovih novčanika, vlasnicima bitkoina se pružaju dodatne usluge - ekstenzivna kompatibilnost. Ovi softverski novčanici ne samo da se mogu prebacivati sa jedne platforme na drugu i sa jednog uređaja na drugi, već su pogodni za razne integrisane usluge i usluge razmene.

Desktop novčanici

Jedan tip softvera kompatibilan je sa desktop platformama, kompjuterima i laptopovima. Smatra se stabilnijom varijantom, jer su operativni sistemi kompjutera dizajnirani da budu otporniji na eksterne upade treće strane. Electrum i Exodus su dva primera takvih desktop novčanika, zajedno sa Copay, koji dodatno odgovara opisu druge potkategorije.

Mobilni novčanici

Kao druga potkategorija softverskih novčanika, ovaj tip bitkoin novčanika kompatibilan je sa operativnim sistemima mobilnih uređaja - pametnih telefona i tableta. Ne pruža one pogodnosti i usluge koje pruža desktop novčanik. Razlog je niži nivo sigurnosti takvih uređaja. Iako većina njih može da se prebacuje s jedne platforme na drugu, jer su prilagođeni glavnim operativnim sistemima: Windows, Mac, iOS i Android. Airbitz bitkoin novčanik je aplikacija koja se preuzima, a Jaxx posle preuzimanja prelazi u „hladno“ skladište.

Fizički novčanici

Fizički novčanik je „hladno“ skladište koje nudi vlasnicima bitkoina alternative za pohranjivanje kriptovaluta bez onlajn konekcije koja može da ugrozi sigurnost. Ovo može da smanji broj funkcija i onemogući lak pristup, koji je osnovna karakteristika prethodno pomenutih novčanika, ali to nadoknađuje dodatnim slojem individualne zaštite. Jedini ste koji znate adresu svog novčanika. Javni i privatni ključevi su važni pri donošenju odluke koji novčanik odabrati za mnoge potencijalne vlasnike bitkoina. U ovom slučaju mogu da biraju ili papirni ili hardver novčanik.

Papirni novčanici

Za papirni novčanik, potrebno je ispoštovati proceduru da bi se pribavio i čuvao. Svi koji su zainteresovani za papirni novčanik za transakcije kriptovaluta mogu da ga generišu sa servera; posle toga neće biti potrebna onlajn konekcija i trebalo bi je svesti na minimum. Vlasnicima papirnog novčanika se savetuje da odštampaju svoj novčanik samo preko štampača koji nisu povezani sa Internetom, kako niko ne bi mogao da presretne informacije. 

Papirni novčanici su odštampani kao niz kodova, ili odnedavno, kao QR kod, koji može da se skenira. Radi čuvanja papirnih novčanika, neki vlasnici ih ostavljaju u sefove, depozitne sefove banaka, bankarske trezore, vodootporne i negoruće čelične kapsule. Ukoliko želite da odete jedan korak dalje, napravite više kopija i rasporedite ih na nekoliko sigurnih mesta.

Hardverski novčanici

Ultimativno i najkorišćenije bitkoin rešenje za skladištenje je hardverski novčanik. Ovo je hardver uređaj koji je interaktivan i pruža lak pristup, a virtuelno je neprobojan za viruse i ostale malvere. Može da funkcioniše potpuno nezavisno, u smislu da nema potrebe da se integriše sa stranim softverom za potrebe transakcija.

Pored TREZORA i KeepKey-a, postoji i nova verzija Ledgera-a, koja izgleda identično kao i bilo koja USB fleš memorija. Ovi novčanici su jednostavni i praktični za korišćenje.

Poenta

Očigledno je da proces pribavljanja, čuvanja i prenošenja bitkoina zahteva pripreme i predznanje. Imajući u vidu činjenicu da je ovo jedan novi koncept, postoje brojne alternative koje preplavljuju tržište na dnevnom nivou, te je zato najbolje sagledati sve opcije koje su vam na raspolaganju, zajedno sa smernicama koje će vam omogućiti da ih uporedite. 

Ne može se poreći da sigurnost ostaje glavni prioritet, jer sve ostalo pada u vodu ukoliko vam bitkoin uzme prvi sajber lopov koji naiđe. Zajedno sa pristupačnošću, jednostavnošću rukovanja, zaštitom ličnih informacija, odnosno anonimnošću, svaki vlasnik bitkoina bi trebalo da ima pristup najpouzdanijoj usluzi.

jellenag profile image jellenag LCB Recenzije - ažurirano 2024-01-03
Nazad na članak

Aktivnosti LCB-a u poslednjih 24 sata:

Pridružite nam se danas i budite nagrađeni!

Dobićete trenutni pristup našem forumu i datoteci kazina, najnovijim vestima iz industrije, ekskluzivnim bonusima, turnirima i takmičenjima sa novčanim nagradama svakog meseca.

Unesite svoje ime

Unesite vašu imejl adresu

Pridružite se preko svog naloga za društvene mreže

Pretraga

Rezultati pretrage

Izaberite jezik

engleski engleski nemački nemački italijanski italijanski holandski holandski srpski srpski

Ne prikazuj ponovo.

Podelite na Fejsbuku

Podelite na Tviteru

Podelite